De effecten van een ongewenst kind zijn

Tegenwoordig hebben we natuurlijk veel meer keuzevrijheid of we wel of geen kinderen willen vanwege de ruime keuze aan anticonceptiemiddelen. Vroeger was dit helaas anders en werden er veel kinderen geboren die eigenlijk niet gepland waren en in veel gevallen zelfs ongewenst waren. Dit heeft een enorm effect op het kind omdat het te weinig liefde en aandacht ontvangt en er is misschien zelfs sprake van geestelijke of lichamelijke mishandeling. We overerven ons uiterlijk maar daarnaast ook andere dingen van onze ouders zoals emoties en bepaalde overtuigingen, daarnaast is onze opvoeding (vooral de 1ste 7 jaar van ons leven) erg bepalend voor hoe wij over ons zelf denken. Een kind dat gestimuleerd wordt en liefde en bevestiging krijgt ontwikkeld zelfvertrouwen en een kind wat ongewenst is en misschien zelfs blootgesteld wordt aan mishandeling zal onder andere de overtuiging krijgen dat hij / zij niks waard is. Dit is dan ook wat het kind gewend is en hierdoor zal je zelfs op latere leeftijd telkens kiezen voor bekende, veilige patronen en is het daardoor erg lastig om liefde of mensen die goed voor je zijn in je leven toe te laten. Dit komt omdat wij geprogrammeerd zijn op ‘overleven’ en ons brein wil ons veilig houden, hierdoor zoeken wij altijd naar datgene wat bekend is voor ons.

Een ongewenst kind heeft dus een behoorlijke rugzak aan negatieve emoties en overtuigingen over zichzelf en de wereld…
Hoe verander je nou dit wereldbeeld en de overtuigingen die je over jezelf hebt? Allereerst begint het met het erkennen van dat jou tekort is gedaan door je ouders, het stukje bewustzijn zorgt ervoor dat je verantwoordelijkheid kan nemen voor je eigen pijn en dit kan omzetten tot een kracht. Je kunt niet veranderen hoe je ouders met je omgingen of met jou omgaan, het enige wat je kan veranderen is zelf verantwoordelijkheid nemen en uit liefde voor jezelf de nodige stappen te gaan zetten om een gelukkig leven te creƫren. Hierbij komt uiteindelijk ook een stukje vergeving om de hoek kijken, een normale moeder of vader houdt van zijn of haar kind, je moet dus gaan begrijpen dat jouw ouders niet beter wisten en misschien zelfs wel patronen hebben overgenomen van hun ouders. Misschien was er sprake van mishandeling bij jou thuis en hebben jouw ouders dit thuis zelf ook meegemaakt, als ze denken dat je alleen op die manier een kind iets kan leren of kan laten gehoorzamen dan is dat een gebrek in hun en niet JOUW fout!

Maar als het ‘hun’ fout was, waarom moet ik mijn ouders dan vergeven?
Dit is de enige manier om jezelf te bevrijden van negatieve emoties en pijn zoals wrok, boosheid en verbitterdheid. Vergeven betekend niet dat je het gedrag goedkeurt van iemand anders, het betekend dat je je kracht terugneemt en erkent dat alleen jij verantwoordelijk bent voor jouw leven op dit moment! Vaak neem je het je ouders kwalijk terwijl je zelf ook niet liefdevol voor jezelf bent! Het begint allemaal met andere keuzes maken en dit betekend dat je jezelf gaat accepteren en liefhebben voor wie jij bent! Want je bent goed genoeg zoals jij bent! Dit gebeurd stap voor stap en hierin kan ik jou ondersteunen. Ik doe healingen op afstand of healingen inclusief coaching in mijn praktijk in Heerenveen.

Wil je meer hierover weten? Neem dan contact met mij op via onderstaand contactformulier

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *